הפוסט נכתב ע"י שחר חפץ GTU) Global Technology Unit, Ecosystem & BP Strategy).
כבר כמעט הכל נכתב על פתרונות מחשוב ענן, בעד ונגד, יתרונות וחסרונות, ניתוח שחקנים בשוק, פתרונות ענן לצרכים אישיים ולארגוני ענק. כבר נשאלו גם רוב השאלות, האם מדובר בטרנד חולף או בתשתיות העתיד?, האם הארגונים הגדולים יאמצו את הענן כתשתית למערכות קריטיות ויישומי ליבה? או שעיקר השירותים בענן ישמשו פתרונות היקפיים בלבד? האם נושאי אבטחה ורגולציה ישנו את פני השירותים הניתנים בענן? ועוד.
המגמות והתחזיות העולמיות מציגות צפי גידול של כ-19% השנה, בשוק שעתיד להגיע ל-131 מיליארד דולר על פי גרנטנר. כאשר (IaaS – Infrastructure as a Service) צפוי לגדול בשיעור של 47.3% ל-9 מיליארד דולר בשנת 2013. מדובר לכל הדעות בשוק מכובד שגדל מהר מאוד, הרבה יותר מהר משוק ה-IT המסורתי. לכן, בכל זאת החלטתי לכתוב כמה מילים על הסיבות לכך או בקיצור, למה?
למה כדאי לחשוב, לחלום, לדבר ולהתנסות (אם עוד לא עשיתם זאת) בתשתיות מחשוב ענן?
מה בכל זאת חדש? מה כל הזמן תוסס ומבעבע מתחת לפני השטח?,מה אומר החזון הגדול?, הבשורה שתהפוך למציאות של כולנו בעוד עשור?, למה האנליסטים צופים המשך גידול מהיר של אימוץ תשתיות ענן? למה חברות ענק כמו יבמ משקיעות רבות בתחום, יבמ השלימה לא מכבר את רכישת Softlayer המספקת תשתיות מחשוב ענן לכ-21,000 לקוחות ב-140 מדינות.
שני תהליכים (לפחות) נמצאים בעיצומם ומובילים חלק מהמגמות בעולם הענן:
1. מדיניות "שמים פתוחים", (לא קשור ליוזמה של משרד התחבורה והתשתיות כמובן). סטנדרטים אחידים בתעשייה, לאספקת וצריכת שירותי ענן שיאפשרו את המעבר ה"חלק" בין "ענן לענן". צריכת שירותים במקביל ממספר ספקים ללא הצורך בהתאמה "אישית" של דרך ההתחברות לכל אחד, ניידות מופלאה, וגמישות מקסימלית. החופש הזה יתאפשר כאשר יתייצב השוק על סטנדרט מוביל כגון OpenStack בו כבר חברים ארגונים כגון AT&T, IBM, RedHat, HP ועוד. יישום סטנדרט כלשהו בתעשייה יפשט את תהליכי הפיתוח של פתרונות לסביבת מחשוב ענן ויעניק גמישות ללקוחות העושים שימוש בפתרונות מבוססי ענן תוך ביטול התלות בספקים השונים.
דוגמא נוספת לקידום סטנדרטים בעולם תשתיות הענן ניתן לראות בפעילות של Cloud Foundry המשחררת את המפתחים מדאגות לגבי התשתית ומאפשרת להם להתרכז בפיתוח קוד הפתרון עצמו המסופק ללקוחות במודל (Paas- Platform as a Service). גם בעולם זה, הימנעות מהצורך להקשר ליצרן / ספק ב"חבל הטבור" מגדילה את הגמישות, מסירה חסמים ולכן מעודדת לקוחות לבחון מודלים חדשים אלו.
2. פתרונות "גדולים" במחיר "קטן". העיקרון לא חדש, נכון, ובמגמה זו חלק גדול מכם מעורב ותורם כבר היום, אבל, אם פעם השאלה הייתה מתי הפתרון יסופק כשירות בענן – היום, אספקת הפתרון כשירות (SaaS) הוא נקודת הפתיחה וכמעט תמיד זו ברירת המחדל. יותר ויותר פתרונות שחסמי הכניסה לשימוש בהם היו גבוהים מכיוון שדרשו רכישת תוכנות יקרות, שרתים, אחסון ושירותי אינטגרציה ניתנים היום במודל של תשלום עבור שימוש, במחירי כניסה נמוכים המאפשרים התנסות וחדירה לפלחי שוק חדשים. דוגמאות לפתרונות הניתנים כשירות כוללים: ניהול קמפיינים, שירותי ניתוח נתונים ומדיה דיגיטלית, ניהול ספקים וחוזים, מערכות מסחר אלקטרוני, מערכות CRM ועוד. יתרה מכך, חברות כגון cloudshare מאפשרות לבנות סביבות הדגמה עבור הפתרונות לטובת הדרכות והכשרות וביצוע הוכחת יכולת, עובדה שמסייעת ללקוחות בבחירת הפתרון הנכון עבורן לאחר התנסות "אמיתית" בצורה קלה, מהירה, פשוטה וזולה.
מספר הפתרונות המוצעים היום במודל שירות על תשתיות ענן מדהים וממשיך לגדול בקצב מהיר. בנוסף לשירותים החדשים הניתנים במודל ענן ותשלום על פי צריכה, מוצעים פתרונות חדשניים המספקים מענה לחסמים המעכבים אימוץ נרחב יותר של תשתיות. פתרונות המספקים מענה לחששות בתחום אבטחת מידע וזמינות המערכות בענן. חברות ישראליות כגון Porticor המספקות פתרון אבטחת מידע בענן, Uppspace אשר מונעת קריסות מערכת וקוד ובכך מבטיחה את זמינות התשתיות בענן ו-Zerto המספקת פתרונות המשכיות עסקית והתאוששות מאסון על גבי תשתיות ענן, כולן נותנות מענה למגבלות שמנעו עד היום אימוץ רחב יותר של פתרונות המבוססים על תשתיות מחשוב ענן.
למה לשים לב
עבור החברות שמספקות פתרונות חדשים במודל ענן, בחירת ספק התשתית יכולה להסתכם בבחירה על-פי מחיר (הזול ביותר), קירבה גיאוגרפית ללקוחות הקצה (ביצועים), גמישות בבחירת הרכב השרתים וכו'… נקודת מבט נוספת יכולה לכלול גם את מידת הסינרגיה בין הפתרון אותו החברה מפתחת לבין לקוחות הקצה של אותו ספק תשתיות מחשוב ענן. שכן, בחלק מהמקרים, ספק התשתית יכול להיות גם שותף עסקי, המסייע לקדם מכירות ע"י פעילויות שיווק ופיתוח עסקי משותפות. דוגמא למודל שכזה מציעה קבוצת ה GTU – Global Technology Unit ביבמ הפועלת בשיתוף פעולה עם חברות סטארטאפ ישראליות לקידום פתרונותיהם בכל העולם.
השילוב של גמישות עסקית וטכנולוגית בפיתוח פתרונות לסביבת מחשוב ענן המתבססת על סטנדרטים פתוחים והיכולת של ארגונים לצרוך שירותים חדשים וחדשניים המעניקים יתרונות תחרותיים ללא השקעות גדולות הם שניים מהמנועים המעודדים שימוש בשירותי ענן. היצע הפתרונות המסופקים במודלים חדשים אלה גדול כבר היום וממשיך לצמוח במהירות ולהביא חדשנות ויכולות שלא היו קימות בעבר. סיבות אלו ונוספות תומכות בתחזית כי השימוש במודלים החדשים של עולם ה-IT והעסקי ימשיך לצבור תאוצה ולגדול בקצב מהיר.
נשמח אם תשתפו אותנו בפתרונות שיכולים לסייע לאחרים להיכנס לעולם מחשוב הענן בקלות ולפשט את תהליכי הפיתוח מסביבה זו.
חברות סטארטאפ מוזמנות להרשם לתוכנית תמיכה המאפשרת שימוש בשירותי ענן בחינם
קרדיט תמונה: Cloud Via Shutterstock.